Fabrika Boso, čiji je vlasnik Bosiljko Stanić, jedan od najvećih trgovaca u Slavoniji, prethodno je ostvarila prihod od 538 miliona kuna i imala dobit od 10,3 miliona kuna i koja je, kako stoji u bazi poslovnih podataka Poslovna Hrvatska, pred kraj 2015. godine imala 824 radnika, suočena je s teškim optužbama za kršenje radnih prava, piše Glas Slavonije.

Prijave inspekciji i DORH-u

REKLAME- OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU:

Pojedine radnike postupanje prema njima navelo je i na prijave inspekciji rada i Državnom sudu, a u jednoj televizijskoj emisiji, zaposlenica Ivanka Dujmić usudila se o svemu da otvoreno progovori. Nju su sledili i drugi, iako uglavnom anonimno, uplašeni za svoja radna mesta kojih u Slavoniji, kao što je poznato, i nema u izobilju. Jedna od težih optužbi je prisiljavanje radnika da pod pretnjom otkaza svaki mesec u Stanićevim trgovinama potroše minimalno 700 kuna, bez obzira na to bili na godišnjem odmoru ili na bolovanju.

Tako je jedna Vinkovčanka, radnica u Bosi, posvedočila kako voditelji trgovina, ako u određenom roku ne uspeju prodati određenu vrstu robe, moraju je sami otkupiti.

– One petkom i subotom, barem dva puta mesečno, nakon što su odradile svojih osam ili deset sati u trgovini, imaju obvezu da poslužuju u salama za venčanje i za to su dodatno plaćene, ali daleko od iznosa koji bi dobile da se pošteno obračunavaju prekovremeni sati, noćni rad i rad nedeljom – kaže jedna od zaposlenih.

U Sindikatu trgovine Hrvatske već su od ranije upoznati sa situacijom u Bosi, ali Štulić još jednom naglašava kako to, nažalost, nije jedini slučaj. A osoba koja je javno progovorila je članica ovog sindikata.

– Mi smo već ranije s našim socijalnim partnerom Hrvatskom udrugom poslodavaca, čija je fabrika Boso članica, počeli kontakte i razgovore da se i oni uključe u rešavanje ove situacije – kaže sindikalna čelnica. Kada je reč o povredi radnih prava, Zlatica Štulić poziva nadležne institucije da se time pozabave. No, za nju je nedopustivo da radnici po potpisivanju ugovora o radu potpisuju i blanko-otkaze.

Kazne za pauzu i niske plate koje uvek kasne

– Naročito je nedopustivo da radnici svojom imovinom jamče za manjak, tim više što ni zakon ne poznaje objektivnu odgovornost za manjak – upozorava Štulić.

Zaposlenici firme Boso svedoče i o niskim platama, a navode da im vlasnik svakoga meseca već tri godine od plate uzima 15 posto! U početku su mislili kako je u pitanju smanjenje plate zbog krize i da će trajati šest meseci, međutim to se nastavilo bez objašnjenja.

Iako radnici, prema zakonu, imaju pravo na pauzu od 30 minuta, neretko se događalo, svedoče, da su odmarali samo deset minuta, a nadređeni su im i tada naplaćivali kaznu – zbog sedenja.

Protiv firme podnesena je optužnica. Radnici Bose kažu kako su izloženi raznim uvredama i ponižavanju, u čemu prednjače kontrolori poslovanja i poslovođe.

Takođe, nakon jednog nadzora u firmi, utvrđeno je da su žena i njene dve koleginice odrađivale prekovremene sate koji im nisu plaćani niti su evidentirani u evidenciji o radnom vremenu. Inspekcija rada je u trgovinama Boso utvrdila četiri prekršaja: prekovremeni rad na mesečnoj i godišnjoj bazi, nevođenje evidencije o broju radnih sati i neisplatu plaće za prekovremeni rad.

Sponsored Links: