AKO NE DONESEŠ PARE, BOMBA IDE NA KUĆU: Reketirali bračni par, pa im zapalili kuću i automobile u dvorištu

2

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Drugog osnovnog suda kojom je Goran Stakić osuđen na godinu i po dana zatvora a Radan Petrović i Željko Stakić na po godinu i dva meseca zatvora zbog toga što su u novembru 2018. zapalili dva automobila bračnom paru u naselju Jajinci.

– Rade Petrović je osuđen zbog toga što je 22. novembra 2018. požarom izazvao opastnost za više ljudi i napravio veliku štetu. Od njega je to prethodno tražio Goran Stakić, kako bi mu otpisao dug od 600 evra. Objasnio mu je na koju adresu treba da ode i da su u pitanju dva automobila koja su u dvorištu u Jajincima – navodi se u presudi koja je potvrđena.

Petrović je dan pre, 21. novembra 2018. otišao do benzinske pumpte, kupio četiri litre benzina i sipao ih u plastičnu flašu. – Nakon toga, automobilom se odvezao do Jajinaca, a potom 22. novembra uao u dvorište porodične kuće Slađane i Ivana Komatine, prišao automobilima “audi Q5” koji je bio u vlasništvu Slađane, polio prednje vetrobransko staklo benzinom, zapalio novinu i bacio je na staklo, a potom izvazvao požar i na “bmw X3”, vlasništvo njenog supruga – dodaje se u presudi.

Vatra je osim dva automobila koja su potpuno izgorela zahvatila i fasadu kuće bračnog para, drvene grede i crep i to dok su supružnici bili u kući sa troje maloletne dece, a ukupna šteta koju su supružnici pretrpeli veća je od 6,5 miliona dinara.

Željko Stakić, kako se navodi u istoj presudi osuđen je zbog toga što je nekoliko meseci kasnije, u martu 2019. pozvao Slađanu Komatinu i rekao joj da mu duguje pare i da će je zvati sutra kako bi joj rekao gde treba da dođe. – Rekao joj je, “Bude li mi se nešto desilo, prećiće ti na drugi nivo!” i „Sledeći put bomba ide na kuću”, aludirajuci na dogadaj od 12. marta kada je u dvorištu porodične kuće oštećene bačena bomba, nakon čega je 21. marta 2019. ponovo pozvao i to dok se ona nalazila u PU za grad Beograd, gde je prethodno prijavila pretnje, i pitao je da li može da mu nabavi novac do 10 sati i da mu doneses na pumpu, kao i da dođe sama, govoreći joj: „Niti ću ja videti tebe, niti ćeš ti videti mene!”, da bi je nakon par minuta pozvao i rekao joj da uzme što više može novca, da ga donese u evrima. Tražio je od nje i da se zakune u decu da će doći sama, da ako mu da novac da više neće imati problema, ali ako ga namesti da će se „stvari nastaviti” – navodi se u presudi suda.

U prostorijama PU za grad Beograd obeležene su novčanice u ukupnom iznosu od 1.200 evra koje su stavljene u kovertu i koje je Slađana odnela na pumpu, pod pratnjom policije.

– Kada je parkirala automobil Željko Stakić je pozvao na telefon i rekao da izađe iz automobila, što je ona i učinila, nakon čega joj je govorio da to nije ona, te kada ga je oštećena ubedila da jeste, pitao ju je gde je novac, tražio je da kovertu stavi u kesu, a kada je na pitanje okrivljenog koliko je novca donela, oštećena rekla 1.200 evra, okrivljeni je počeo da viče i da joj preti, nakon čega je prekinuo vezu, te ponovo pozvao oštećenu i pitao je za koliko može da spremi 50.000 evra, te kada je oštećena rekla da može za tri dana, okrivljeni joj je rekao da ih sremi za tri sata i da ga nazove za 3 minuta, te je u sledećem telefonskom razgovoru rekao da će ipak „da je proba” za tih 1.200 evra, a da će ostatak dati za 3 sata, a da novac koji ima od 1.200 evra baci kod znaka „Nis” kod hitne pomoći na auto-putu, a što je oštećena učinila, nakon čega je Željko Stakić prišao mestu gde se nalazi novac i isti uzeo, kada je uhapšen – navodi se u presudi.

Izvor: Kurir.rs