SKANDAL U HRVATSKOJ! Lekar Hitne bio pijan, pogrešno intubirao pacijenta koji je preminuo na putu iz Hrvatske u Minhen

3

Ovaj tragični smrtni slučaj, prema pisanju medija, zapravo je skandal koji će dobiti sudski epilog. Protiv mladog, pijanog lekara pokrenut je sudski postupak u kome se tereti da je „ugrozio fizičku bezbednost pacijenta”.

Pod naslovom “Lekar hitne pomoći sa 2,2 promila usmrtio pacijenta” i podnaslovom „Pogrešno intubiran”, austrijski dnevni list Heute , pozivajući se na Kronen cajtung, piše o skandaloznom slučaju prilikom transporta bolesnog pacijenta kolima Hitne pomoći na put od Hrvatske do Minhena.

Isti izvor navodi da je pacijentu iznenada pozlilo posle tunela Karavanke u austrijskoj pokrajini Koruškoj, ali da „pijani lekar sa 2,2 promila alkohola u krvi više ništa nije mogao da uradi i pacijent je preminuo ”. Na lice mesta je pozvana austrijska hitna pomoć, ali je pacijent preminuo na putu do bolnice u Filahu. Mediji ne pominju ime i nacionalnost pokojnika.

Tada je pozvana policija, koja je odmah uočila mladog doktora čudnog ponašanja koji je zaudarao na alkohol. Sprovedeni alkotest je pokazao da je u krvi bilo čak 2,2 promila alkohola. Međutim, to nije sve. Naknadno je utvrđeno da je, kako piše Heute, “34-godišnji slovenački lekar navodno pogrešno intubirao pacijenta u vozilu”.

„Ugurao je cev za vođenje u jednjak umesto u dušnik“, citat je Kronen cajtunga, a prenosi Heute. Dalje se navodi da je rezultat veštačenja pokazao da pogrešan lekarski potez pijanog lekara „nije bio uzrok smrti pacijenta “.

Izvor: Vecernji.hr/Kurir.rs