JEZIVA ISPOVEST NOVINARKE KOJA JE PROŽIVELA PAKAO: Sil*vana 460 dana, a onda je doživela nešto neverovatno!

281

Amanda Lindhaut je kanadska novinarka koja je svojevremeno provela 15 meseci u zarobljeništvu u Somaliji. Torturu koju je preživela teško je i zamisliti, a ono što je najšokantnije u celoj priči je njena nedavna izjava da je svojim otmičarima sve oprostila i da je sa njima u kontaktu preko Fejsbuka.

Svoja iskustva pretočila je u knjigu koja opisuje događaje iz 2008. godine kada je ova novinarka, zajedno sa australijskim fotografom, oteta u blizini Mogadiša, glavnog grada te afričke zemlje.

U zarobljeništvu je provela 460 dana, a preživela je samo zahvaljujući konceptu „kuće na nebu“ koja joj je bila utočište u najtežim trenucima zlostavljanja.

„Abdulah me je silovao, trpela sam strašne bolove, pokušavala sam da se odbranim i onda sam doživela nešto neverovatno.

Bilo je to vantelesno iskustvo. Videla sam sebe odozgo“, kaže Amanda. Novinarka dalje navodi da je to bio trenutak kada je doživela prosvetljenje i shvatila da je jedina stvar koju njen mučitelj poznaje nasilje, prenosi The star.

„Moji otmičari su proizvod rata i njih je rat oblikovao. Ta spoznaja mi je pomogla da izdržim. Shvatila sam da su i oni ljudska bića sa sopstvenim traumama i potresnim pričama. To nikako ne znači da su nevini, ali činjenica je da su proizvod kulture nasilja.“

U svojoj knjizi „Kuća na nebu“ Lindhaut je ispričala i kako je uspela da se dokopa slobode. Naime, njena porodica je uspela da dođe do pregovarača koji je uspeo da se nagodi sa otmičarima i isposluje oslobađanje novinarke i fotografa u zamenu za 600.000 dolara. Konačno su pušteni na slobodu u novembru 2009. godine.

Ubrzo nakon oslobađanja ona je osnovala fondaciju čiji je glavni cilj unapređenje kvaliteta života žena u Somaliji i Keniji.

Vest o njenom humanitarnom projektu je dospela i do njenih otmičara, pa joj je jednog dana na Fejsbuku stigla poruka u kojoj jedan od njih hvali njen rad sa mladim Somalijkama.

„To da su moji nekadašnji mučitelji svesni posla kojim se trenutno bavim i toga da nisu uspeli da me slome, za mene je najbolji osećaj zadovoljene pravde“, završila je Amanda.

(Izvor: Stil.kurir.rs/avaz.ba)