LELA IZ ČAČKA UMRLA NAKON OPERACIJE TUMORA KOJI NIJE NI IMALA: Neutešna porodica spremna da istera pravdu

2

Lela iz Čačka umrla nakon operacije tumora, koji nije ni imala – porodica i dalje neutešna

Lela Tomašević (40), profesorka i slikarka iz Čačka, preminula je u avgustu prošle godine posle operacije na mozgu. U Kliničkom centru Kragujevac operisana je zbog tumora, kojeg ispostaviće se kasnije, ni uopšte ni bilo, tvrdi njena porodica. Oni najavljuju da će podneti tužbu zbog nesaveznog lečenja, i da će ako treba za pravdu ići čak i do Strazbura, dok je tužba protiv UKC u Kragujevcu zbog pogrešnog lečenja već pokrenuta.

– Oni su je operisali od tumora mozga i utvrđeno je na patološkim analizama da uopšte nije imala tumor mozga. To stoji u dokumentaciji, uopšte nije trebalo da se radi operacija – kaže uplakani Radiša Tomašević, otac umetnice.

Sve je počelo u junu kada je Leli pozlilo

Sve je počelo kada je Leli odjednom bilo loše početkom juna 2023. godine, bila je konfuzna i nije mogla da stane na noge. Odmah je primljena u čačansku bolnicu, najpre na interno, pa potom i na odeljenje neurologije, budući da je skener ukazivao na infarkt mozga. Njena sestra Tina tvrdi da je u startu odrađena loša trijaža.

– Kod infarkta mozga vrlo je dragocen svaki minut, a kod nje su čekali 24 časa da urade hitni skener glave. Samim tim su izgubili dragoceno vreme, odnosno prvih osam sati od pojave simptoma, za otklanjanje uzroka infarkta, u njenom slučaju tromba tzv. trombolizom. S obzirom na to da je kasnila bitna dijagnostika, kasnila je i osnovna terapija lečenja, odnosno razređivanje krvi – priča Lelina sestra Tina.

Kako je rekla, život njene sestre je u tom trenutku bio ugrožen.

“Njeno stanje je bilo životno ugroženo, kolege to nisu prepoznale”

– Kolege su mnogo bile koncentrisane na uzgredne simptome, na primer na povišenu glukozu u krvi, koji su ih usporili da otkriju i leče osnovni uzrok Lelinog hospitalizovanja. Njeno stanje je bilo akutno, životno ugroženo i kolege u Čačku to, nažalost, nisu prepoznale. Čekali su da prođe nekoliko dana, da bi je prebacili u tercijarnu ustanovu, u UKC u Kragujevcu. Tamo je odmah urađen magnet glave, koji je, prema zaključku lekara, ukazivao na tumor na mozgu i to najgoru moguću formu: glioblastom. Tako su na samom početku njenog lečenja u Kragujevcu vodili Lelu pod pogrešnom dijagnozom i time je pogrešno lečili. Zapravo nisu je ni lečili od onoga što je imala, a to je bio infarkt mozga, već su navukli bespotrebne komplikacije koje su je ubile – priča ona za “Novosti”.

S obzirom na to da su, prema njenim rečima, radiolozi bili nesigurni u dijagnozu, predložena je dodatna dijagnostika koja bi ukazala ili uklonila sumnju na tumor mozga. Reč je o spektroskopiji, koja se odrađuje isključivo u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

– Spektroskopija je bila neophodna diferencijalna dijagnostika koja bi poštedela Lelu pogrešnog lečenja i time nastalih dodatnih komplikacija. Dijagnostika, nažalost, nije odrađena zato što kolege nisu bile u mogućnosti da umire pacijenta u onom stepenu koji dijagnostika zahteva. Prostim jezikom rečeno, nisu umeli da sediraju pacijenta već su očekivali da jako bolestan pacijent sebe umiri – ispričala je Tina.

Kako je otac rekao danas za TV Novu, kada je u Beogradu trebalo da se snimi, lekarka nije mogla da to da uradi, jer ona nije bila pripremljena za snimanje.

– Ona se na momente gubila i bila je nekako nemirna, a dok traje snimanje pacijent treba da bude mirna, nekih 20 ili 40 minuta, da bi se obavilo to snimanje. Pokušavala je nekako puta i nije uspela – priča otac.

Sponsored Links:

Porodica je, kažu, želela da im Lele leči u Beogradu jer su smatrali da Čačak i Kragujevac nemaju adekvatnu opremu. Na tome je insistirala i Tina, Lelina sestra koja je inače bila najbolji student medicinskog fakulteta u Beogradu, a koja danas radi u Nemačkoj.

– Papir u Kragujevcu… ne dosta je u dokumentaciji. Zapisnik sa konzilijuma, ko je odlučio da se ona operiše – taj dokument ne postoji u Kragujevcu u bolnici. A konzilijum je trebao da odluči, hoće li biti operisana ili neće. Ko je odlučio i na osnovu čega da se operiše dete, a da nije trebalo? – pitanje je koje otac postavlja od letos od kada mu je ćerka umrla.

Tina kaže da je kao lekar, rekla kolegi Lelinom doktoru da sumnja u njihovu dijagnozu.

– Molila sami ih da to provere, da odrade dodatnu dijagnostiku ili je prebace u Beograd, a on mi je na to odgovorio da odvedem sestru u Berlin i da je tamo lečim, dodavši da će je odmah skinuti sa liste svojih pacijenata. Bila sam zgrožena takvim odgovorom, takvom nekolegijalnošću – rekla je Tina.

U bolnici dobila dekubitis i bakteriju

Radiša Tomašević tvrdi da je prilikom posete zaticao ćerku u nehigijenskim uslovima, gladnu i žednu. U bolnici je dobila i dekubitis, a potom i bakteriju klostridiju.

– Ja sam tražio onda da platim medicinsku sestru, da je dovedem, da odgovara bolnici, profesionalnu medicinsku sestru koja bi mi gledala dete. Jer sam video da ona uopšte nikakvu brigu i negu nema tu. Dete mi je na kraju preminulo u Kragujevcu… – priča otac koji ne može da suzdrži suze ni posle više od šest meseci od tragičnog gubitka.

Iz KC Kragujevac medijima je rečeno je da unutrašnja kontrola nije utvrdila greške u lečenju, međutim Ministarstvo zdravlje je izdalo rešenje o vanrednoj spoljnoj proveri kvaliteta stručnog lečenja odeljenja za neurohirurgiju i saopštilo da će o tome obavestiti javnost, navodi se se u prilogu TV Nova.

Izvor: Blic.rs/Espreso.co.rs

Sponsored Links: