OVE KUĆE KOŠTAJU SAMO 1000 EVRA: Evo zašto niko NEĆE da ih kupi

1

Cene nekretnina po srpskim selima iz godine u godinu gube na vrednosti. Da vrednost nekretnina drastično opada govore činjenice, da se kuće u delovima Banata mogu kupiti za 2.000 evra, oko Nišanema za manje od 15.000 evra,a kada je reč o Pirotu, cene ne prelaze 1.000 evra.

U Zrenjaninu, gde je sve više starih porodičnih kuća na prodaju, kupaca nema. Ponuda je velika, ali tražnja mala. Uz rumunsku granicu, poput Međe i Hetina nekretnine su jeftinije. Kuće sa velikim dvorištem i baštom od pedeset ari, koštaju svega od 2.000 evra do 2.500 evra. U pograničnim selima susedne opštine Nova Crnja, stare kuće se prodaju za 3.000 do 4.000 evra.

Kada je reč o selima udaljenih od Novog Sada, kuće se mogu kupiti i za manje od 10.000 evra. Objekti od ćepriča, naboja, ili nekog kombinovnanog materijala, u zabačenim delovima sela, koštaju slično kao dva hektara bolje obradive zemlje. Dok kuće novije gradnje koštaju nešto više, ali njihova cena ne prelazi 30.000 evra, što je slična ceni garsonjere u velikim gradovima.

Situacija u Nišu je drugačija. Cene kuća sa okućnicom u Nišu ne mogu se naći ispod 15.000 evra. Razlog ovih cena je kupovina kuća od Srba sa Kosova, koji ne pitaju za iznos. Ukoliko imate 5.000 evra možete kupiti samo skromnu vikendicu u brdima, gde nema plodne zemlje, zemlja je najlošije kategorije,a manjka i vode za bavljenje poljoprivredom.

Seoska domaćinstva u Kuršumliji sa celokupnim imanjima kreću se najviše do 10.000 evra, na lokacijama pristupačnim gradu, ali zainteresovanih nema. Staračka domaćinstva u selima se gase, a mladi odlaze u veće gradove.

Najgora situacija je u Pirotskim selima, gde potražnja za kućama ne postoji, a mnoga sela su se ugasila, žitelji su ih napustili. Nasuprot ovog primera, postoje i oni gde ljudi iz gradova penziju dočekuju na selu, ali to je retkost.

U okolini Vranja je sve više sela s tek nekoliko domaćinstava. Povremeno se oglasi prodaja ponekog domaćinstva, gde je cena „po dogovoru“, ali kupaca nema ni tada. Kuće novije gradnje u selima bliže Vranju se prodaju po prosečnoj ceni od 20.000 evra.

Interesovanja ima samo za stare kuće koje se mogu kupiti po nižoj ceni. Život na selu ima svoje pogodnosti, na kraju svi beg tražimo u prirodi, a cene nekretnina to dopuštaju.

izvor: (telegraf.rs)